KOBBL-medlem siden 14.12.1945

Unni overtok medlemskapet etter sin bestefar:

KOBBL-medlem siden 14. desember 1945

Unni Marie Syvertsen i Svalevegen borettslag på Vennersberg er KOBBL-medlem nummer 15 og har ansiennitet fra 14. desember 1945, boligbyggelagets stiftelsesdato.

Tekst og foto: Rolf Nordberg

81-åringen kan følgelig velge seg hvilken som helst borettslagsbolig i Kongsvinger dersom hun vil, takket være medlemskapet som hennes bestefar Christian Christiansen i sin tid tegnet. Noen planer om å flytte fra den romslige blokkleiligheten i 1. etasje i Svalevegen har hun derimot ikke.

Én av 38 medlemmer

Bestefaren var pølsemaker og drev Midtbyen Kjøttforretning, og var blant de 38 som tegnet medlemskap i forbindelse med stiftelsesmøtet til Kongsvinger og Omegns Boligbyggelag i Rådhuset denne desemberkvelden for 75 år siden. Unnis medlemskap og KOBBL kan dermed feire 75-årsjubileum samme dag.

Flere av disse første medlemskapene er fortsatt aktive, men bare ett av dem benyttes av noen som bebor en «KOBBL-bolig» i dag, nemlig Unni Syvertsen.

- Jeg er den første og hittil eneste i familien som har brukt dette medlemskapet. Verken besteforeldrene eller foreldrene mine bodde noen gang i borettslagsbolig, forteller 81-åringen.

KOBBL-medlem siden 14.12.1945

Mye byhistorie

I Unnis familie befinner det seg mye byhistorie. Bestefaren (farfaren) med fornem svensk familiebakgrunn og etternavnet Kongelv – på et tidspunkt tok han navnet Christiansen - kom flyttende fra hovedstaden i 1916. Fire år seinere startet han egen forretning i Holtbakkgården før han i 1927 etablerte pølsemakeri og kjøttforretning i Wangsgården tvers overfor det daværende meieriet i Brugata like ved der Kongssenteret ligger i dag (begge disse gårdene er for lengst revet).

Midtbyen Kjøttforretning var i mange år et kjent trekk i bybildet. I dette området vokste Unni opp og hadde en lykkelig barndom, nærmere bestemt i et trehus i Tommelstadsgate. Bestefar Christian hadde til og med noe så sjelden som bil, som han blant annet brukte til å kjøre ut varer til kundene.

Seilskuteskipper

På morssiden hadde hun en bestefar (morfar) helt utenom det vanlige. Ole Fjeldbo var til tross for bostedet i «de dype skoger» noe så eksotisk som seilskuteskipper.

- Jeg husker hvor spennende det var å sitte å høre fortellingene hans fra inn- og utland, minnes Unni og humrer over at det var to års aldersforskjell på mora Bodil og moras søster. Bestefar Ole var nemlig til sjøs to og to år om gangen og følgelig borte fra Kongsvinger i toårsperioder.

På en av hans reiser kjøpte han en dåpskjole i England, og som flere generasjoner i familien er båret til dåpen i, inkludert Unni.

Slo stiften på bruåpningen

Selv holdt Unni på med turning i oppveksten og imponerte med blant annet å slå stiften. Dette ble lagt merke til, og hun ble plukket ut til å vise sine ferdigheter på åpningen av både den nye gamlebrua (25. juni 1949), RådhusTeatret (22. desember 1951) og Gjemselund stadion (14. juni 1953).

Med andre ord medvirket hun på tre viktige milepæler i byutviklingen. Fortsatt er 81-åringen usedvanlig mjuk og legger med strake bein enkelt begge håndflatene i gulvet.

Skredder med Stressless

Unni utdannet seg som skredder etter å ha gått kjole- og draktsømlinja i hjembyen.

- Min stolthet er at jeg sydde trekket både i stoff og skinn til Ekornes-fabrikkens Stressless-stoler, forteller hun.

Fortsatt er håndarbeid en viktig del av hennes liv, og bare i vinter har hun strikket sju gensere med det krevende Finnskog-mønsteret.

Etter at den nevnte dåpskjolen fra England ble helt utslitt har hun også sydd en tilsvarende, og som nye generasjoner får glede av.

Astma- og allergiforening

Hun tok i sin tid også initiativet til å starte den lokale astma- og allergiforeningen i Kongsvinger, og holdt en rekke kurs. Hun hadde nemlig skaffet seg mye kunnskap om temaet både på Rikshospitalet og astma- og allergisenteret på Voksentoppen. Bakgrunnen var at begge hennes sønner hadde kraftig astma.

Borettslag og Finnskogen

Etter at hun ble enke – det har til og med skjedd to ganger – har Unni gjennom noen tiår bodd i flere borettslag i Kongsvinger. I Svalevegen Borettslag har hun det bra selv om knærne og ei hofte gir mye smerter og hindrer henne i å være så aktiv som hun selv ønsker. Heldigvis kan hun fortsatt kjøre bil. Dessuten får hun noe hjelp fra naboer – det er en av fordelene med å bo i borettslag. Så fort det blir sommer flytter hun imidlertid inn i campingvogna med tilhørende partytelt bak «Tanken» på Svullrya.

Der tilbringer hun store deler av sommeren, og i et fellesskap med venner og kjente som først hadde campingvogner på Langåsen på Lundersæter i et tiår, og nå det siste tiåret på Svullrya.

Og med alle muligheter til å velge seg et nytt borettslag dersom det skulle være aktuelt takket være forfedre som var så framsynte at de beholdt KOBBL-medlemskapet sitt.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x