60 år i samme leilighet

Kari og Reidar Andreassen var de første som flyttet inn i nybygd blokk på Winsnesløkka i 1959. Der bor de fortsatt.

Tekst og foto: Rolf Nordberg

Nå nærmer de seg henholdsvis 84 og 85 år, har vært gift i 62 år, og trives fortsatt i leiligheten i 2. etasje.

140 kroner i fellesutgifter

1. desember 1959 tok ekteparet i bruk den nye, flotte treroms leiligheten som til og med hadde bad med badekar og toalett.  De flyttet da fra en knøttliten leilighet på Svenskehaugen. Åtte år senere fikk de sønnen Morten.

- Vi betalte 9000 kroner for leiligheten, og fellesutgiftene var 140 kroner i måneden. Etter kort tid økte fellesutgiftene til 160 kroner, minnes de to.

«Ikke riktig kloke»

På den tid var det uvanlig med så store leiligheter, spesielt for bare to personer.

- Vi fikk høre at vi ikke var riktig kloke som kjøpte noe så stort, ler Kari dag og husker at enkelte leide bort det minste rommet i leiligheten som hybel.

Selv jobbet hun i bank i en årrekke, først i DnC, senere i DNB. Reidar hadde hele sitt yrkesaktive liv i bilbransjen, først hos Alf Lundgrenn, deretter Glåmdal Bilsenter.

60 år i samme leilighet

Mange barn, yrende liv

I dag er barn nærmest en kuriositet i Winsnesgate borettslag, men slik var det ikke på 1960-tallet.

- Da var det 40-50 unger her en periode, nok til to fotballag og enda til publikum på kølabanen her, minnes Reidar.

Han husker også at Glåmdalens legendariske journalist Torbjørn Bakke med psevdonymet Stussligstuen en gang lånte en hest og pløyde opp banen. Dermed ble kølabanen etter hvert forvandlet til ei grasslette å spille fotball på. Torbjørn og familien bodde da i borettslaget.

Fra 9000 kroner til 2 mill.

ifølge KOBBLs jubileumsbok fra 1995 var innskuddet for leilighetene i Winsnesgate helt nøyaktig på 8794 kroner, men det tilkom noen hundrelapper i andre kostnader oppå der.

Mye har skjedd på 60 år, og den senere tid har salgssummen for en leilighet i Winsnesgate borettslag for første gang passert tomillionersgrensen. Det etter en rekke oppgraderinger av både bygningene og leilighetene opp gjennom årene, innglassing og utvidelse av balkonger, oppføring av garasjer, den generelle prisstigningen og den sentrale beliggenheten. Felleskostnadene er nå snaut 4000 kroner i måneden.

Original kjøkkeninnredning

Også ekteparet Andreassen har pusset opp og oppgradert sin leilighet, men i tillegg tatt vare på både den originale kjøkkeninnredningen og badekaret fra 1959. Kjøkkeninnredningen er i solid treverk og et bevis på den tids gode håndverkstradisjoner.

- Vi har fjernet respatexen på benkeplatene slik at vi har fått fram treverket også der, forklarer Reidar.

Trapper ingen hindring

Den koselige boligen bærer preg av at den både er godt ivaretatt og at ekteparet i en årrekke også har eid en boligeiendom ved Vingersjøen og til dels har bodd i huset der. Nå er den solgt, men de er glade for at sønnen tok ned stabburet der stokk for stokk og satte det opp igjen ved hytta si på Finnskogen.

Til tross for sin alder har de ingen problemer med trappene i blokka.

- Trappene går fint. Det er så flott her med vaskerom, tørkerom og to store boder i kjelleren, og enda en bod og tørkemuligheter på loftet, forklarer Kari, som også var styreleder i borettslaget en periode.

Trives fortsatt godt

Heller ikke noen helseutfordringer hindrer dem i å forsere trappene. Kari har på to fall både brukket ei hoft og en arm og har kunstig hofte. Reidar har hatt en operasjon i hodet og har fortsatt bandasje «på toppen» siden såret gror sakte.

- Vi har trivdes her i alle disse 60 årene, og det har vært et fint bomiljø, fastslår Kari og Reidar, og skryter samtidig av vaktmesteren i borettslaget.

Ekteparet Andreassen er nå de eneste som har bodd i borettslaget i alle disse 60 årene. For ikke så lenge siden var det ei til, men den nå 95-årige nabokvinnen bor nå på Langelandshjemmet.

 

 


Name:
Email:
Subject:
Message:
x