Brannsikkert julehjem

Bruk en halvtime på brannsikring innimellom julegavekjøp, gløggkoking og småkakebaking. Det kan sikre julefreden.

Brannsikkert julehjem

Det er mange flere dødsbranner i julen enn ellers i året, og de fleste brannene starter i stua. Det skyldes først og fremst at vi nordmenn tenner mange levende lys, trolig kombinert med at vi drikker mer alkohol i julen. Det er 50 prosent flere branner i desember enn i de andre månedene i året, ifølge tall fra DSB. Og i juleuka er det mellom 2,5 og 3 ganger så mange dødsbranner som ellers i året.

«Juleuka» er i denne sammenheng de ni dagene fra lille julaften til og med nyttårsaften. Da er vi hjemme. Vi tenner tusen julelys. Vi har båret ved og fyrer opp i ovner og peiser. Vi koker, baker og steker. Og vi kobler til ekstra ovner fordi det er kaldt.
– Julebrannene er i hovedsak knyttet til vår aktivitet i huset. Derfor må vi passe på levende lys, grytene på kokeplatene og alt det som har med elektrisitet å gjøre. Det handler om å ha gode rutiner.

INGEN RØYK UTEN VARSEL
Det tar i gjennomsnitt mellom tre og sju minutter fra en boligbrann starter til det er full overtenning. Hvis man sover, er det om å gjøre å våkne, forstå hva som skjer og sørge for at alle kommer seg ut av huset fortest mulig.
– Det aller viktigste vi kan gjøre, er å sjekke at røykvarslerne virker – og bytte batteriene i dem nå før jul.
Røykvarsleren er en billig investering som sikrer at vi oppdager røyk og brann tidlig – vel å merke hvis røykvarsleren virker.

ØVELSE GJØR BRANNMESTER
Haugrud i DSB slår et slag for seriekoblede røykvarslere. Disse finnes i trådløse varianter til en overkommelig pris. – Du kan få gode seriekoblede røykvarslere til rundt 400 kroner per enhet. Er det brann i underetasjen, ljomer det også i røykvarsleren på soverom i andre etasjer. Da våkner du raskere og kan bruke den verdifulle tiden på å komme deg i sikkerhet, konkluderer senioringeniøren. Er du først i gang med ditt private brannvern, kan det være en god idé å være sikker på at du vet hvor slukkeapparatet er og sjekke om det er fylt. Slukkeutstyr, med pulver, skum eller vann skal imidlertid bare brukes i tidlig fase av en brann, påpeker Haugrud.

– Ellers er det alltid et godt råd å øve på en brannsituasjon hjemme. Mange sier de skal gjøre det, men få gjør det. Her har vi mye å gå på. Både voksne og barn har godt av å finne ut hva man skal gjøre dersom det brenner. Det verste som kan skje, er at barna blir så redde at de gjemmer seg hvis det brenner eller røykvarsleren går. Det kan man unngå hvis man øver. Samtidig får man bedre oversikt over hva man kunne gjort annerledes om det virkelig var fare på ferde, begrunner han. Ha gode rutiner for levende lys. Ta en blåserunde når du går ut eller går for å legge deg. Ikke sett levende lys i eller nær brennbare dekorasjoner – eller nær andre ting som kan ta fyr, for eksempel i vinduer hvor vinden kan blafre gardinene inn i stearinlys. Lysmansjetter har forårsaket mange branner, det samme har telys som har stått direkte på bord eller duk. Telys må stå i egnede telysholdere.

Sjekkliste med gode rutiner:
Kjøkkenrutiner:

Ha også gode rutiner på kjøkkenet. Sjekk alltid at alle platene er slått av før du forlater huset. Tørrkoking resulterer i mange branner hele året, også i julen.

Røykvarsler:
Test røykvarsleren, for eksempel med testknappen eller ved å holde en rykende sigarett under den. Bytt batterier hvert år, helst 1. desember.

Slukkeutstyr:
Slukkeapparater som inneholder pulver, vann eller skum, skal bare brukes når brannen er i en tidlig fase. Finn ut hvor apparatet står, og sjekk om det er fylt ved å se at pilen peker mot grønt felt når apparatet står oppreist. Du skal kunne høre om det «rasler» inni pulver- og skumapparat når du snur det på hodet.

Skjøteledninger:
I julen kobler vi til mer lys og varme, blant annet til juletreet, juledekorasjoner og flyttbare ovner. Ofte må vi bruke skjøteledninger av mangel på faste vegguttak. Støpselet til oljefylte ovner og vifteovner må alltid settes rett inn i fastmonterte vegguttak som er tilknyttet en sikringskurs på minst 16 ampere. Årsaken er at vanlige skjøteledninger ikke er dimensjonert for å tåle så mange watt som en slik flyttbar ovn trekker. Må man bruke skjøteledning, bør man bare koble til elektriske artikler som trekker lite strøm.

Brannøvelse:
Forestill deg at det brenner, og finn ut hva du skal gjøre. Har du gode nok rømningsveier? Vet eventuelle barn i huset hva de skal gjøre? Skal barna sitte i senga og vente på mor eller far, eller skal de komme inn til foreldrenes soverom ved en brann? Hvilke(t) barn skal mor hente, og hvilke(t) barn skal far hente? Husker du at 110 er nødnummeret til brannvesenet? Snakk med familien om hva dere må gjøre for å redde alle ut av boligen. Huskeregelen er «redde, varsle, slukke».

Vedfyring:
Lær deg å fyre riktig. Husk at du tenner et bål i stua. Det viktigste er tørr ved og god trekk ved opptenning, samt å legge inn få vedkubber om gangen og heller legge inn ny ved oftere.

Lokk til smultgryta:
De fleste er kanskje ferdige med årets smultringer, men det er likevel verdt å huske på at smult kan selvantenne dersom temperaturen i gryta kommer over 300 grader. Brann i smultgryter skal slukkes med et lokk. Ha alltid lokket som passer til gryta klart før du begynner å koke smultringene! Ved brann legges lokket på og gryta trekkes forsiktig til siden. La gryta stå, og lokket være på, helt til gryta er så kald at du kan ta på den uten å brenne deg

Med dette ønsker vi alle en riktig god jul og et godt nytt år!


Name:
Email:
Subject:
Message:
x