KOBBL-trofast i 40 år

Når Harald Furholt nå runder av etter 40 år i KOBBL forsvinner samtidig mye erfaring og personkunnskap ut døra. Fra nyttår er det ikke lenger bare å stikke hodet inn kontordøra til 67-åringen og spørre om det ene eller det andre.  Av dagens ansatte er det ingen som kjenner flere borettslag, styrerepresentanter og beboere enn Harald, og han kan sin KOBBL-historie. Derfor vil det merkes når han nå blir pensjonist, selv om han bare vil være en mobiltelefonsamtale unna. Savnes vil også hans smittende, gode humør og positive væremåte.

KOBBL-trofast i 40 år

Utklasset av kona
40 år er rekord i KOBBL-sammenheng. Han har med andre ord vært ansatt i godt over halvparten av de årene 75-årsjubilanten har eksistert. Fire tiår på samme arbeidsplass er derimot lite å skryte av hjemme hos Harald og langt unna familierekorden. Kona hans har nemlig jobbet 48 år ved Statistisk Sentralbyrå (SSB) og har ikke tenkt å pensjonere seg på en stund ennå.

Harald var i likhet med Steinar Krabseth ansatt ved kommunens boligkontor. Sistnevnte avløste legendariske R.M. Olsen som forretningsfører (daglig leder) i KOBBL i 1979, og 1. september 1980 fulgte Harald etter til boligbyggelaget som i desember det året rundet 35 år. Siden er han blitt der.

Fullmektig i særklasse
- Jeg har trives godt her, ansett det som en trygg og god arbeidsplass og aldri tenkt på å jobbe noe annet sted, forteller Harald, før han raskt korrigerer seg selv. Da KOBBL var på nippet til å gå konkurs for et drøyt tiår siden, det var turbulente tider, usikkerhet om det var penger til å utbetale lønn og flere ansatte måtte sies opp for å kutte kostnader, søkte Harald en stilling i fengselet i Nord-Odal, men fikk den ikke. Men han fikk beholde jobben i KOBBL og har etter det vært med på den positive oppturen og utviklingen etter den krevende, økonomiske ryddesjauen.

Da Harald ble ansatt fikk han den noe diffuse stillingstittelen fullmektig i særklasse. Senere har han innehatt flere forskjellige titler/stillinger/arbeidsoppgaver, henholdsvis sekretær, megler og salgssjef, før han avslutter som forvaltningskonsulent. Han har med andre ord kunnet brukes til nær sagt «alt», inkludert å ha vært KOBBL-representant på en rekke generalforsamlinger i borettslag. Dessuten har han vært innvalgt som ansatterepresentant både i styret i boligbyggelaget, og i valgkomitéen.

Trivelig å hjelpe
Hva har så vært det morsomste i de 40 årene hans i KOBBL?

- Alle julebordene, kommer det kjapt og spøkefullt, akkompagnert av hans karakteristiske latter, før han raskt blir seriøs:

- Det mest givende har vært gleden av å kunne hjelpe innbyggerne, samt alle de trivelige kollegaene. Jeg liker å treffe folk, men i dagens digitaliserte verden er det blitt mye mindre av møter ansikt til ansikt. De siste måneders koronarestriksjoner har forsterket dette ytterligere.

Lensmann med lommetørkle
De minst hyggelige oppgavene har vært å bistå namsmannen, det vil si hovedsakelig de ulike lensmenn som hadde denne funksjonen, ved utkastelser og tvangssalg som følge av ulike former for mislighold. Eksempelvis at de som bodde der ikke klarte å betale felleskostnadene.

- Det var en trist oppgave. Lensmann Asbjørn Rønning hadde alltid med lommetørkle, som han ga til den som måtte fraflytte når tårene rant. Det verste var når det var barn inne i bildet, men som oftest ble det heldigvis funnet løsninger, minnes Harald.

Brannmann og maratonløper
Ved siden av KOBBL-jobben var Harald også brannmann fra 1990 til 2017, og utdannet seg som røykdykker. Lett i kroppen og i god fysisk form har han alltid vært, og deltatt i idretter som roing, håndball, fotball, ishockey, langrenn og friidrett, «men ble aldri stjerne i noe», som han selv uttrykker det. Han har fullført 60-70 helmaraton, inkludert Kongsvinger Maraton 25 ganger. Den personlige rekorden er så god som 2.50. Fortsatt sykler han til og fra jobben året rundt, går mye på ski, løper på Liermoen.

- Dessuten har også jeg den berømte vedsjuken, humrer han og tilkjennegir at han sørger for ved til langt mer enn behovet på egen hytte på fjellet.

Når han fra nyttår blir pensjonist kommer han heller ikke til å sette seg i godstolen. Familien er svært viktig for ham, og han og kona har to barn og fire barnebarn. Ei datter og svigersønn er i gang med husbygging i Kongsvinger, og Harald er klar for å bistå. Han fortsetter også som støttekontakt for sin gode og aktive nabo Anders Nupen Hansen, som var så uheldig å bli lam etter en stupeulykke i Glomma for en del år siden.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x